
Re-integratie tweede spoor is het re-integratieproces waarbij wordt gezocht naar passend werk bij een andere werkgever, nadat er binnen de huidige werkgever geen mogelijkheden zijn voor re-integratie in passend werk. Het komt vaak voor wanneer het eigen bedrijf geen geschikte functie kan bieden vanwege de gezondheid van de werknemer of andere beperkingen.
Tijdens het re-integratie tweede spoor traject wordt er samengewerkt met een re-integratiebegeleider of een externe re-integratiebureau. De begeleider helpt bij het zoeken naar vacatures, begeleidt sollicitaties en ondersteunt bij het vinden van een nieuwe werkplek die passend is bij de mogelijkheden en beperkingen van de werknemer.
Stappen binnen tweede spoor
Het re-integratie tweede spoor traject kan de volgende stappen bevatten:
- Inventarisatie: De re-integratiebegeleider voert een inventarisatie uit van de mogelijkheden, vaardigheden en beperkingen van de werknemer. Dit helpt bij het vaststellen van het type werk dat geschikt zou kunnen zijn.
- Vacaturezoektocht: Samen met de re-integratiebegeleider wordt er gezocht naar geschikte vacatures bij andere werkgevers die passen bij de capaciteiten en mogelijkheden van de werknemer. Dit kan onder andere via vacaturesites, netwerken en contacten met werkgevers.
- Sollicitatiebegeleiding: De re-integratiebegeleider ondersteunt de werknemer bij het opstellen van een sollicitatiebrief en cv, het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en het geven van advies over hoe te presenteren tijdens het sollicitatieproces.
- Jobcoaching: Eenmaal geplaatst bij een nieuwe werkgever kan er jobcoaching plaatsvinden om de werknemer te ondersteunen tijdens de inwerkperiode en om eventuele aanpassingen op de werkplek te bespreken.
Doel
Het doel van re-integratie tweede spoor is om werknemers die niet kunnen terugkeren naar hun eigen werkgever, vanwege medische of andere redenen, te helpen een passende functie bij een andere werkgever te vinden. Het is belangrijk om te benadrukken dat het re-integratie tweede spoor traject maatwerk is en afgestemd wordt op de individuele situatie van de werknemer.
Bronnen:
- Regels bij ziekte voor werkgevers en werknemers: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ziekteverzuim-van-het-werk/regels-en-verplichtingen-bij-ziekte
- UWV – Re-integratie: https://www.uwv.nl/particulieren/re-integratie
Gerelateerde vragen

Wat doe ik bij ernstig verwijtbaar handelen van mijn werkgever tijdens mijn re-integratie?
Als je van mening bent dat je werkgever ernstig verwijtbaar handelt tijdens je re-integratieproces, zijn

Wat als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie?
Als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie, zijn er verschillende opties om

Kan ik re-integreren vanuit WIA?
Het is mogelijk om te re-integreren vanuit de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).