
Als werknemer heb je een verplichtingen tijdens je re-integratie. Deze verplichtingen zijn bedoeld om jouw actieve betrokkenheid en medewerking te garanderen bij het bevorderen van je herstel, Dat helpt bij een succesvolle re-integratie.
Hier zijn een paar belangrijke verplichtingen die je als werknemer hebt:
- Ziekmelding: Het is jouw verantwoordelijkheid om je op tijd ziek te melden bij je werkgever volgens de geldende procedures binnen het bedrijf. Meld je ziek op de afgesproken wijze en binnen de gestelde termijn.
- Medewerking aan het re-integratieproces: Je bent verplicht om actief deel te nemen aan het re-integratieproces en de stappen te volgen die zijn vastgesteld in het re-integratieplan. Dit bevat onder andere het bezoeken van afspraken met de bedrijfsarts, het volgen van voorgestelde behandelingen of therapieën, en het deelnemen aan re-integratieactiviteiten.
- Informatie verstrekken: Je bent verplicht om relevante informatie te verstrekken aan je werkgever, de bedrijfsarts, de re-integratiebegeleider en andere betrokken partijen. Dit bevat het verstrekken van juiste en volledige informatie over je gezondheid, de voortgang van je herstel, en eventuele beperkingen die van invloed kunnen zijn op je werk.
- Passend werk accepteren: Als er passende arbeid binnen je eigen bedrijf wordt aangeboden tijdens je re-integratie, wordt van jou verwacht dat je deze passende arbeid accepteert, tenzij er gerechtvaardigde redenen zijn om dit niet te doen. Passend werk houdt rekening met je gezondheid en is aangepast aan je mogelijkheden.
- Actief solliciteren (indien van toepassing): Als er sprake is van re-integratie in het tweede spoor, wat betekent dat er wordt gezocht naar passend werk bij een andere werkgever, wordt van jou verwacht dat je actief solliciteert en meewerkt aan het vinden van een geschikte baan.
Gevolgen voor de loondoorbetaling
Het niet nakomen van je verplichtingen tijdens je re-integratie kan gevolgen hebben, zoals het niet ontvangen van (volledige) loondoorbetaling, het niet voldoen aan de eisen voor een uitkering, of het verlies van bepaalde rechten. Het is belangrijk om de geldende regels en procedures te volgen en te zorgen voor een goede communicatie met je werkgever en andere betrokken partijen.
Verdiep je in de Wet verbetering poortwachter en raadleeg eventueel een arbeidsrechtadvocaat voor specifieke informatie en begeleiding als het gaat om je verplichtingen als werknemer tijdens je re-integratie.
Bronnen:
- Rijksoverheid – Rechten en plichten bij ziekte en re-integratie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ziekteverzuim-van-het-werk/regels-en-verplichtingen-bij-ziekte
- UWV – Re-integratie: https://www.uwv.nl/particulieren/re-integratie
Gerelateerde vragen

Wat doe ik bij ernstig verwijtbaar handelen van mijn werkgever tijdens mijn re-integratie?
Als je van mening bent dat je werkgever ernstig verwijtbaar handelt tijdens je re-integratieproces, zijn

Wat als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie?
Als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie, zijn er verschillende opties om

Kan ik re-integreren vanuit WIA?
Het is mogelijk om te re-integreren vanuit de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).