Re-integratie na ziekte heeft als doel werknemers die langdurig ziek zijn geweest weer te laten terugkeren naar werk. Het proces is gericht op het bevorderen van het herstel, het verbeteren van de arbeidsgeschiktheid en het mogelijk maken van een geleidelijke en duurzame werkhervatting. Hier zijn de belangrijkste stappen en aspecten van het re-integratieproces na ziekte:
- Ziekmelding en begeleiding: Als je ziek wordt, dien je je zo spoedig mogelijk ziek te melden bij je werkgever volgens de geldende procedures binnen het bedrijf. Vanaf dat moment zal je begeleid worden in het re-integratieproces. Dit bevat onder andere contact met de bedrijfsarts, die je medische situatie zal beoordelen en advies zal geven over het herstel en de mogelijkheden voor re-integratie.
- Plan van aanpak: Samen met je werkgever en de bedrijfsarts stel je een plan van aanpak op. Dit plan beschrijft de stappen en acties die genomen moeten worden om je re-integratie te bevorderen. Het bevat doelstellingen, activiteiten, eventuele aanpassingen op de werkplek en de beoogde tijdlijn voor re-integratie.
- Passend werk binnen eigen bedrijf: Om te beginnen wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor passend werk binnen je eigen bedrijf. Dit kan betekenen dat je aangepast werk krijgt, andere taken gaat uitvoeren of dat er aanpassingen op de werkplek worden gedaan om je te ondersteunen bij je herstel en werkhervatting.
- Re-integratie tweede spoor: Als er binnen je eigen bedrijf geen passend werk mogelijk is, wordt er gekeken naar re-integratie bij een andere werkgever, dit wordt het tweede spoor genoemd. Samen met een re-integratiebegeleider wordt er gezocht naar geschikte vacatures en worden sollicitaties en gesprekken begeleid.
- Evaluatie en bijsturing: Tijdens het re-integratieproces vinden regelmatig evaluaties plaats om de voortgang te bespreken. Indien nodig kunnen er aanpassingen worden gemaakt in het plan van aanpak om beter aan te sluiten bij je herstel en mogelijkheden.
Wet verbetering poortwachter
Het re-integratieproces wordt ondersteund door wet- en regelgeving, waaronder de Wet verbetering poortwachter in Nederland. Deze wet legt verplichtingen op aan werkgevers en werknemers om samen te werken aan de re-integratie.
Het is heel belangrijk om te benadrukken dat elke situatie anders is en het proces om weer aan het werk te gaan kan verschillen, afhankelijk van wat er precies aan de hand is. Het is slim om professioneel advies in te winnen en je rechten en mogelijkheden te begrijpen voordat je verdere stappen onderneemt.
Bronnen:
- Rijksoverheid – Rechten en plichten bij ziekte en re-integratie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ziekteverzuim-van-het-werk/regels-en-verplichtingen-bij-ziekte
- UWV – Re-integratie: https://www.uwv.nl/particulieren/re-integratie
Gerelateerde vragen
Wat doe ik bij ernstig verwijtbaar handelen van mijn werkgever tijdens mijn re-integratie?
Als je van mening bent dat je werkgever ernstig verwijtbaar handelt tijdens je re-integratieproces, zijn
Wat als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie?
Als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie, zijn er verschillende opties om
Kan ik re-integreren vanuit WIA?
Het is mogelijk om te re-integreren vanuit de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).