
Het doel van re-integratie is om een werknemer die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is geworden, weer succesvol en duurzaam te laten terugkeren naar het arbeidsproces. Het is gericht op het bevorderen van de re-integratie van de werknemer in het eigen werk of, indien dat niet mogelijk is, in passend werk bij dezelfde werkgever of bij een andere werkgever.
De specifieke doelen van re-integratie hangen af van de situatie en de individuele behoeften van de werknemer, maar in principe bevatten ze:
- Herstel van de gezondheid en functionele capaciteiten: Het doel is om de gezondheid van de werknemer te verbeteren, herstel te bevorderen en de functionele capaciteiten te vergroten, zodat hij of zij in staat is om werkzaamheden uit te voeren.
- Terugkeer naar eigen werk: Indien mogelijk en haalbaar, is het streven om de werknemer terug te laten keren naar zijn of haar eigen werk bij dezelfde werkgever, eventueel met aanpassingen of begeleiding om de belasting te verminderen of de werkomgeving aan te passen.
- Re-integratie in passend werk: Als terugkeer naar het eigen werk niet mogelijk is, wordt gestreefd naar re-integratie in passend werk bij dezelfde werkgever of bij een andere werkgever. Dit houdt in dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om werkzaamheden uit te voeren die passen bij de capaciteiten en mogelijkheden van de werknemer.
- Duurzaamheid van de re-integratie: Het doel is om ervoor te zorgen dat de re-integratie duurzaam is, zodat de werknemer op lange termijn weer volledig kan participeren in het arbeidsproces en de kans op terugval wordt geminimaliseerd. Dit kan onder andere betekenen dat er aandacht wordt besteed aan het voorkomen van overbelasting en het creëren van een gezonde werkomgeving.
Het uiteindelijke doel
Het uiteindelijke doel van re-integratie is om ervoor te zorgen dat de werknemer weer in staat is om werkzaamheden te verrichten die passend zijn bij zijn of haar capaciteiten en om volwaardig deel te nemen aan het arbeidsproces. Dit kan bijdragen aan het herstel, het welzijn en de financiële zelfstandigheid van de werknemer.
Het re-integratieproces wordt vaak begeleid door verschillende betrokken partijen, waaronder de werkgever, de bedrijfsarts, de arbeidsdeskundige en eventueel externe re-integratieprofessionals.
Bronnen:
- Rijksoverheid – Hulp aanvragen voor re-integratie op arbeidsmarkt: https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/hulp-aanvragen-voor-re-integratie-op-arbeidsmarkt
- UWV – Re-integratie: https://www.uwv.nl/particulieren/re-integratie
Gerelateerde vragen

Wat doe ik bij ernstig verwijtbaar handelen van mijn werkgever tijdens mijn re-integratie?
Als je van mening bent dat je werkgever ernstig verwijtbaar handelt tijdens je re-integratieproces, zijn

Wat als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie?
Als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie, zijn er verschillende opties om

Kan ik re-integreren vanuit WIA?
Het is mogelijk om te re-integreren vanuit de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).