WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning en is een Nederlandse wet. De wet heeft als doel om mensen met een beperking, ouderen en mensen met psychische problemen te ondersteunen, zodat zij kunnen deelnemen aan de samenleving en zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. De wet legt de verantwoordelijkheid voor deze ondersteuning bij de gemeenten.
Zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk
De WMO heeft als uitgangspunt dat mensen zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen leven en dat zij waar mogelijk ondersteuning kunnen krijgen vanuit hun eigen sociale netwerk. Als dat niet voldoende is, biedt de gemeente ondersteuning op maat. Deze ondersteuning kan verschillende vormen aannemen, zoals hulp bij het huishouden, begeleiding, vervoer, woningaanpassingen en dagbesteding.
De WMO streeft ernaar om mensen in staat te stellen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, met behoud van zelfredzaamheid en participatie in de maatschappij. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aanbieden van passende ondersteuning en het organiseren van de benodigde voorzieningen binnen hun gemeente.
Meedoen in de samenleving
Het doel van de WMO is om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht beperkingen of problemen, kan meedoen in de samenleving en de benodigde ondersteuning ontvangt om een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te bereiken.
Bronnen:
- Rijksoverheid – Wet Maatschappelijke Ondersteuning: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/wmo-2015
- Zorgportaal – Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): https://www.zorgwijzer.nl/faq/wmo
Gerelateerde vragen
Wat is de wet maatschappelijke ondersteuning?
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een Nederlandse wet die tot doel heeft om mensen
Wat is het verschil tussen de Participatiewet en wajong?
De Participatiewet en de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) zijn twee verschillende wetten, maar ze zijn
Hoeveel verdien ik als ik ga werken met een PGB?
Het exacte bedrag dat je verdient als je gaat werken met een PGB (Persoonsgebonden Budget)