Re-integratie spoor 3, ook wel bekend als het derde spoor, is een specifieke vorm van re-integratie die wordt ingezet wanneer re-integratie in het eigen werk (spoor 1) en re-integratie bij een andere werkgever (spoor 2) niet mogelijk blijken te zijn voor een werknemer die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is.
Als spoor 1 en spoor 2 niet haalbaar zijn
Wanneer spoor 1 en spoor 2 niet haalbaar zijn, wordt spoor 3 ingezet om de werknemer te begeleiden bij het vinden van passend werk buiten de eigen organisatie en de huidige werkgever. Dit kan betekenen dat er externe re-integratiebedrijven of arbeidsbemiddelaars worden ingeschakeld om de werknemer te ondersteunen bij het zoeken naar nieuwe werkgevers en het vinden van passende vacatures.
Doel van re-integratie spoor 3
Het doel van re-integratie spoor 3 is om de werknemer te helpen bij het vinden van duurzaam passend werk buiten de huidige werkgever, waardoor een succesvolle re-integratie mogelijk wordt gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar de capaciteiten, vaardigheden en mogelijkheden van de werknemer, en worden er passende begeleiding en ondersteuning geboden om de werknemer te helpen bij het sollicitatieproces en de transitie naar een nieuwe werkplek.
Als er geen passende oplossing is
Het re-integratie spoor 3 wordt vaak ingezet nadat er inspanningen zijn geleverd voor re-integratie in het eigen werk (spoor 1) en re-integratie bij een andere werkgever (spoor 2), maar deze inspanningen niet hebben geleid tot een passende oplossing voor de werknemer.
Re-integratietraject op maat
Het re-integratietraject in spoor 3 kan variëren afhankelijk van de specifieke situatie en behoeften van de werknemer. Het bevat meestal het zoeken naar geschikte vacatures, begeleiding bij sollicitaties, training en ondersteuning bij het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden, en begeleiding tijdens de overgang naar een nieuwe werkplek.
Uitgevoerd in samenwerking
Het re-integratie spoor 3 wordt vaak uitgevoerd in samenwerking met de werkgever, de bedrijfsarts, externe re-integratiebedrijven en andere betrokken professionals om de werknemer te ondersteunen bij een succesvolle herintreding in het arbeidsproces.
Bronnen:
- Rijksoverheid – Hulp aanvragen voor re-integratie op arbeidsmarkt: https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/hulp-aanvragen-voor-re-integratie-op-arbeidsmarkt
- UWV – Re-integratie: https://www.uwv.nl/particulieren/re-integratie
Gerelateerde vragen
Wat doe ik bij ernstig verwijtbaar handelen van mijn werkgever tijdens mijn re-integratie?
Als je van mening bent dat je werkgever ernstig verwijtbaar handelt tijdens je re-integratieproces, zijn
Wat als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie?
Als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie, zijn er verschillende opties om
Kan ik re-integreren vanuit WIA?
Het is mogelijk om te re-integreren vanuit de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).