Als je het gevoel hebt dat je re-integratie te snel verloopt en je overweldigd of onvoldoende voorbereid voelt, is het belangrijk om dit aan te kaarten en actie te ondernemen.
Tips en adviezen
Dit kun je doen als de re-integratie te snel verloopt:
- Communiceer met je werkgever: Bespreek je zorgen en gevoelens openlijk met je werkgever. Geef aan dat je het gevoel hebt dat de re-integratie te snel gaat en dat je meer tijd en ondersteuning nodig hebt. Leg uit welke specifieke aspecten van de re-integratie te overweldigend voor je zijn.
- Raadpleeg de bedrijfsarts: Neem contact op met de bedrijfsarts en bespreek je situatie. Leg uit dat je het gevoel hebt dat de re-integratie te snel verloopt en vraag om advies. De bedrijfsarts kan je gezondheid beoordelen en aanbevelingen doen voor aanpassingen in het re-integratieproces.
- Bespreek aanpassingen in het re-integratieplan: Overleg met je werkgever en eventuele betrokken professionals over mogelijke aanpassingen in het re-integratieplan. Dit kan inhouden dat de re-integratiestappen geleidelijker worden genomen, dat er meer ondersteuning wordt geboden, of dat bepaalde taken of verantwoordelijkheden worden aangepast om de belasting te verminderen.
- Zoek externe ondersteuning: Overweeg om externe ondersteuning in te schakelen, zoals een therapeut, coach of counselor, die gespecialiseerd is in re-integratie en kan helpen bij het omgaan met de emotionele en praktische uitdagingen die je ervaart. Zij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van copingmechanismen en strategieën om de re-integratie beter aan te kunnen.
- Neem de tijd voor zelfzorg: Geef jezelf toestemming om tijd te nemen voor zelfzorg. Zorg goed voor je fysieke en mentale welzijn door voldoende rust te nemen, gezond te eten, te bewegen en ontspanningstechnieken toe te passen. Prioriteer je eigen welzijn en geef jezelf de ruimte om je aan te passen aan het re-integratieproces op een tempo dat voor jou werkt.
Communiceren over je behoeften en grenzen
Onthoud dat het normaal is om je overweldigd te voelen tijdens je re-integratie, vooral als je herstelt van een burn-out of andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om open te communiceren over je behoeften en grenzen, en om de nodige stappen te nemen om jezelf te ondersteunen tijdens dit proces.
Als je twijfels hebt of specifieke vragen hebt over jouw situatie, raadpleeg dan een professionele zorgverlener die gespecialiseerd is in re-integratie en burn-out.
Bronnen:
- Arboportaal – Re-integratie bij burn-out: https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/re-integratie
Gerelateerde vragen
Wat doe ik bij ernstig verwijtbaar handelen van mijn werkgever tijdens mijn re-integratie?
Als je van mening bent dat je werkgever ernstig verwijtbaar handelt tijdens je re-integratieproces, zijn
Wat als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie?
Als werkgever en werknemer hulp nodig hebben bij de re-integratie, zijn er verschillende opties om
Kan ik re-integreren vanuit WIA?
Het is mogelijk om te re-integreren vanuit de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).