De kostendelersnorm is een regel binnen de Participatiewet die bepaalt dat de hoogte van de bijstandsuitkering afhankelijk is van het aantal personen waarmee een huishouden de kosten van levensonderhoud deelt.
Kosten eerlijk verdelen
De kostendelersnorm is geïntroduceerd om de kosten van levensonderhoud binnen een huishouden te verdelen over meerdere personen. De hoogte van de bijstandsuitkering wordt hierbij aangepast op basis van het aantal volwassenen dat in hetzelfde huishouden woont en de kosten kan delen.
Verschillende percentages
De Participatiewet hanteert verschillende percentages, afhankelijk van het aantal kostendelers. Het basisprincipe is dat hoe meer mensen een huishouden delen, des te lager de individuele bijstandsuitkering per persoon wordt. De gedachte hierachter is dat de kosten per persoon dalen naarmate er meer mensen zijn om deze kosten te delen.
Lager als meer mensen kosten delen
Het percentage dat wordt toegepast op de individuele bijstandsuitkering varieert van 50% bij twee kostendelers tot 30% bij vijf of meer kostendelers. Dit betekent dat het inkomen dat beschikbaar wordt gesteld voor de bijstandsuitkering lager wordt naarmate er meer personen de kosten delen.
Uitzonderingen op de kostendelersnorm
Er zijn echter uitzonderingen op de kostendelersnorm, zoals jongeren tot 27 jaar, studenten die een studiefinanciering ontvangen en bepaalde categorieën personen met een commercieel huurcontract. Voor deze groepen geldt vaak een andere regeling of is de kostendelersnorm niet van toepassing.
De toepassing van de kostendelersnorm varieert
Het is goed om te weten dat de toepassing van de kostendelersnorm varieert en dat gemeenten hun eigen beleid en regels hebben. Het is het beste om contact op te nemen met de gemeente voor specifieke informatie en advies met betrekking tot de kostendelersnorm binnen de Participatiewet.
Bronnen:
- Rijksoverheid – Participatiewet: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/Participatiewet
- Binnenlandsbestuur – Kostendelersnorm gewijzigd per 1 januari 2023: https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/schulinck-sociaal-domein/kostendelersnorm-gewijzigd-1-januari-2023
Gerelateerde vragen
Wat betekent WMO?
WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning en is een Nederlandse wet. De wet heeft als
Wat is de wet maatschappelijke ondersteuning?
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een Nederlandse wet die tot doel heeft om mensen
Hoeveel verdien ik als ik ga werken met een PGB?
Het exacte bedrag dat je verdient als je gaat werken met een PGB (Persoonsgebonden Budget)