‘Duurzaam gescheiden leven’ onder de Participatiewet verwijst naar de situatie waarin twee partners niet langer samenwonen en waarbij zij geen gezamenlijke huishouding voeren. Dit betekent dat zij ieder afzonderlijk hun eigen huishouden voeren en financiële verantwoordelijkheden hebben, zonder dat er sprake is van een gezamenlijke kosten- en/of zorgdeling.
Recht op een bijstandsuitkering?
Binnen de Participatiewet wordt het begrip ‘duurzaam gescheiden leven’ gehanteerd om de situatie van partners die niet meer samenwonen te beschrijven. Het is belangrijk omdat het invloed kan hebben op het recht op een bijstandsuitkering en de hoogte daarvan.
Wanneer ben je ‘duurzaam gescheiden’?
Om als duurzaam gescheiden te worden gezien, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Enkele indicatoren die kunnen wijzen op duurzaam gescheiden leven zijn:
- Aparte woonruimte: Beide partners hebben hun eigen afzonderlijke woonruimte, waar zij hun hoofdverblijf hebben.
- Financiële scheiding: Er is geen sprake van een gezamenlijke financiële huishouding, zoals gezamenlijke bankrekeningen of het delen van inkomsten en uitgaven.
- Zorgtaken en verantwoordelijkheden: De partners dragen geen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor elkaars zorgtaken of kosten, zoals gezamenlijke opvoeding of gezamenlijke financiële verplichtingen.
Het aantonen van duurzaam gescheiden leven kan belangrijk zijn bij het vaststellen van de bijstandsuitkering. Wanneer partners duurzaam gescheiden leven, worden zij doorgaans beschouwd als individuele huishoudens voor de toepassing van de Participatiewet. Dit betekent dat zij afzonderlijk worden beoordeeld op basis van hun eigen inkomsten, vermogen en leefsituatie bij het vaststellen van de bijstandsnorm.
Verschilt soms ook per gemeente
Het is goed om te weten dat de definitie en regels omtrent duurzaam gescheiden leven variëren en dat gemeenten hun eigen beleid en interpretatie hanteren. Bij twijfel of vragen over de situatie van duurzaam gescheiden leven en de gevolgen voor de bijstandsuitkering, is het meestal het beste om contact op te nemen met de gemeente voor specifieke informatie en advies.
Bronnen:
- Rijksoverheid – Participatiewet: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/Participatiewet
- Sociaal Verhaal – Duurzaam gescheiden leven: https://sociaalverhaal.com/duurzaam-gescheiden-leven/
Gerelateerde vragen
Hoeveel verdien ik als ik ga werken met een PGB?
Het exacte bedrag dat je verdient als je gaat werken met een PGB (Persoonsgebonden Budget)
Wat is de wet maatschappelijke ondersteuning?
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is een Nederlandse wet die tot doel heeft om mensen
Wat is het verschil tussen de Participatiewet en wajong?
De Participatiewet en de Wajong (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten) zijn twee verschillende wetten, maar ze zijn